Een nieuw en sterk wachtwoord kiezen.

Een sterk wachtwoord kiezen

Bij het wijzigen van je wachtwoord Is vereist dat het wachtwoord minimaal 8 tekens lang Is en dat het wachtwoord niet gelijk Is aan de laatste twee wachtwoorden die je hebt gehad.
We adviseren om de lat nog iets hoger te leggen, bijvoorbeeld zo:

  • Kies een wachtwoord dat bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens.
  • Hoe langer het wachtwoord hoe beter. Acht tekens zijn echt het absolute minimum, met ieder extra teken stijgt de weerbaarheid van het wachtwoord exponentieel. Een wachtwoord van 12 tekens is 80 miljoen keer zo sterk als een wachtwoord van 8 tekens.
  • Vermijd woorden uit het woordenboek, namen van familieleden en huisdieren, merknamen, muziek voorkeuren, hobby’s, huwelijks- en geboortedata.
  • Kies een onvoorspelbaar wachtwoord, als je oude wachtwoord berkenboom3 was, maak dan van je nieuwe wachtwoord iets anders dan berkenboom4.
  • Letters vervangen voor leestekens of cijfers levert nauwelijks voordeel op. W3lk0m ziet er ingewikkelder uit dan welkom maar die combinaties zijn helaas bijna allemaal bekend.
  • Kies geen wachtwoorden die een handige vorm hebben op het toetsenbord, dus geen 12345678 of qwertyuiop.
  • Hergebruik wachtwoorden niet.
  • Bedenk een zin met leestekens, hoofdletters en cijfers waar je een acroniem van kan maken, bijvoorbeeld:
Zin: ’s Morgens om 8 uur ontbijt ik altijd met mijn man Jaap thuis in Nijmegen.
Wachtwoord: ‘sMo8uoiammmJtiN.
Zin: “De aap springt van het hek!” Zei mijn vrouw Sanne op vakantie in Afrika tegen mijn 2 dochters.
Wachtwoord: “D@svh#!”ZmvSoviAtm2d.

Wachtwoord wijzigen op school

Als je ingelogd bent op een computer houd je CTRL + ALT ingedrukt en druk je eenmaal op DEL. Kies dan voor de optie wachtwoord wijzigen.

Wachtwoord wijzigen bij gebruik van een externe bureaubladverbinding

Als je thuis ingelogd bent met een privé Windows 10 systeem via  “Thuiswerken”  houd je CTRL + ALT ingedrukt en druk je eenmaal op END. Kies dan voor de optie wachtwoord wijzigen.

Werk je met een Mac, gebruik dan de toetscombinatie fn + control + option + delete (backspace) en kies vervolgens de optie wachtwoord wijzigen.

Let op, na het wijzigen van je wachtwoord kan het tot 30 minuten duren voordat Outlook je wachtwoord accepteert!

Wifi en e-mail

Voor de wifi verbinding en voor de e-mail wordt je wachtwoord ook gebruikt. Als je dat op je telefoon of laptop ingesteld hebt moet dat mogelijk opnieuw gebeuren na het wijzigen van je wachtwoord. Het opgeslagen wachtwoord klopt dan namelijk niet meer. Handleidingen hiervoor zijn te vinden op vrijescholen.net.

Ga zorgvuldig om met je wachtwoord

Jij bent verantwoordelijk voor alle acties die met behulp van je gebruikersnaam en wachtwoord worden uitgevoerd. Schrijf je wachtwoord nergens op. Verander direct jouw wachtwoord op het moment dat je vermoedt dat iemand heeft meegekeken. Gebruikersnaam en wachtwoord zijn persoonsgebonden en mogen niet aan anderen worden doorgegeven of uitgeleend, ook niet je stagair(e) of collega.

Hoe lang is mijn wachtwoord geldig?

Het doel is om alle wachtwoorden een keer in de 6 maanden te laten vernieuwen. De wachtwoorden zijn 8 maanden geldig maar in de laatste 2 maanden ontvang je wekelijks dit bericht. Zo heb je ook rondom de zomervakantie genoeg gelegenheid om je wachtwoord aan te passen op school.

Waarom moet ik ieder half jaar mijn wachtwoord wijzigen?

In het onderwijs worden wachtwoorden regelmatig in het bijzijn van leerlingen ingetypt. We gaan er vanuit dat iedereen alert is op leerlingen die proberen mee te kijken bij het intypen van het wachtwoord. We moedigen ook aan dat er wachtwoorden gekozen worden die moeilijk af te spieken zijn. Helaas komt het toch af en en toe voor dat dit verkeerd gaat en we willen dan in ieder geval de periode waarin er ongeautoriseerde toegang mogelijk is zo kort mogelijk houden.

Te laat

Wacht je te lang en laat je je wachtwoord verlopen dan kan je dat zelf niet meer herstellen. Vernieuw je wachtwoord dus op tijd en houd daarbij rekening met de sluiting van de school in de schoolvakanties.

Dit bericht ontvang je iedere week totdat het wachtwoord vernieuwd is.

Hulp nodig?
Bel ons intern op nummer 2820 of extern op nummer 024 20 82 820.